KONYHA Zenekar

"A Konyhában mindig jó, mert a hűtőben mindig ég a villany!" - ezzel a felkiáltással alapított zenekart 2010 őszén Szepesi Mátyás énekes-gitáros-dalszerző. Pontosabban ekkor már csak nevet kellett adnia a csapatnak, hiszen addigra elkészült egy négyszámos, erőteljesen 70-es évekbeli hangzású anyag és már csak körbe kellett kiabálnia a közreműködők között: "akkor most csináljunk zenekart?" A demón játszó Herr Attila (Besh O'Drom) basszusgitáros mellett végül Badics Márk (Kéknyúl) lettek a csapat tagjai, ebben a felállásban kezdtek koncertezni és vonultak stúdióba ismét az első lemeznyi dalcsokorral.

2012 decemberében jelent meg debütáló albumuk "Konyhanyelv" címen a Lovasi András nevével fémjelzett Megadó Kiadó gondozásában. A lemezen már alább hagyott a tagság retró-mániája, zeneileg eklektikus képet mutat, viszont megjelent viszont az azóta is jellemző, az érzelmekkel őszinte, mégis természetes viszonyt ápoló szövegvilág. A lemezről több dal - Kiskifli, Asszem visszafekszem, Feltörték a szíved - is ismertté vált kreatív videóklipjeiknek és / vagy a rádiójátszásnak köszönhetően. A csapat a lemez elkészültével sem ült a babérjain: az aktív koncertezés mellett azonnal nekiálltak a dalszerzésnek és egy "út közben elejtett" dal kiadása - Alvópóló, 2013 szeptember - után 2014 februárjában ismét stúdióban találták magukat. Az új dalokat már új basszusgitárossal, Haller Dániellel közösen írták és vették fel, a készülő lemezt két videóklip megjelenésével harangozták be - Lesz majd egyszer, Vegyétek el a mobilom - majd a nyár és a stúdiózás időszakát egy emlékezetes hangulatú, négyéves születésnapi koncerttel zárták le az Instant nagytermében (a koncert lenyomataként videófelvétel is készült).

A második album végül 2014 novemberében látott napvilágot, "Elmentek a szörnyek" címmel. A lemez zeneileg érettebb, letisztultabb képet mutat elődjénél, a szövegek terén pedig sokrétűbb: a szakítós szerelmes daloktól némileg eltávolodva, de a megszokott mélységben ír vidám és komoly témákról - a függőségről (Cukor, só), a szülőktől örökölt ördögökről (Dupla skorpió) és arról, hogy ha valaki nagyon részeg, jobb ha elvesszük a mobiltelefonját (Vegyétek el a mobilom). A csapat ezután országos lemezbemutató turnéba kezdett, amelynek legfontosabb állomása az A38 Hajó volt 2015. január 31-én, ahol a közönség igen felkészült módon énekelte végig a második lemez dalait. A 2015-ös nyári fesztiválszezon hangulatát a "Cukor, só" című videóklipjükkel örökítették meg, majd októberben ötödik születésnapi koncertet rendeztek az Akvárium klubban.

A csapat 2016-ban megnyerte az "Év zenekara" címet a Hard Rock Café nemzetközi tehetségkutatójának budapesti döntőjén. Ebben az évben jelent meg harmadik, Különbéke című lemezük, rajta a "Szerelem" és "Buborék" című dalokkal. A lemez hangzását nagyban meghatározza a fúvós hangszerek használata: a Subicz Gábor vezette "Konyha hőlégbefúvók" (Barbinek Gábor pozan, Ávéd János szaxofon) innentől a zenekar kiemelt koncertjein is állandó közreműködők. 2017-ben bekerültek a Volt Fesztivál és a Petőfi Rádió közös tehetségmutató versenyének, a Nagy-Szín-Pad elődöntőjébe, majd ennek farvizén az ország összes fontos fesztiválján felléptek. Ez év őszén a csapat "Konyhánk" című, 55 perces koncertfilmmel lepte meg rajongóit, amely hű lenyomatát képezi koncertjeik felszabadult hangulatának.

2018-at egy teltházas MÜPA koncerttel indították, majd a "kötelező" nyári fesztiválkoncertek után megjelentették negyedik, "Álomból vár" című lemezüket. Az album kulcsdala, a "Százszor visszajátszott" című szám kiemelt rotációs játszásban indult el a Petőfi Rádióban és néhány hét alatt a csapat eddigi legsikeresebb felvételévé vált. Ugyanezzel a szerzeménnyel került be a banda A DAL 2019 műsorába.


Badics Márk - dob
Haller Dániel - basszusgitár
Szepesi Mátyás - ének, gitár